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We have been asked to provide guidance on those University policies that address the use of 
University of Wisconsin - Madison facilities for political purposes. We have identified a 
number of policies that bear on this issue. 

Background 
The Board of Regents has declared that "the facilities 1 of the University are to be used primarily 
for purposes of fulfilling the University's missions of teaching, research and public service." 
Section UWS 21.01, Wis. Admin. Code. The Board has promulgated administrative rules in 
Chapter UWS 21 that govern use of University facilities by organizations associated with an 
institution2 and those not associated with an institution. 

For organizations associated with an institution, the Chancellor of each institution (or designee) 
shall permit organizations associated with that institution to use University facilities for events, 
for staff and students and may permit the use of such facilities for such organizations for public 
events, provided the Chancellor determines that; . 

(a) The proposed use will not interfere with or detract from the teaching, research 
and public service missions of the institution; 

(b) The institution has appropriate facilities available for the proposed use; and 
(c) The organization has complied with institutional procedures ... 

Section UWS 21 .03(1),(2), Wis. Admin. Code. 

For organizations not associated with an institution, the Chancellor (or designee) may perrµit the 
use of University facilities at an institution if the Chancellor determines that: 

1 "Facilities" means "the publicly owned or leased buildings and grounds which are subject to the custody and 
control of the Board [ofRegents]". Section UWS 21.02(3), Wis. Admin. Code. 
2 An "organization associated with an institution" means that "an origination is an officially recognized staff or 
student group, or an administrative or academic unit, or a state agency." Section UWS 21.02(5), Wis. Admin. Code. 
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(a) The proposed use is, under the sponsorship or at the invitation of an 
organization associated with the institution; 

(b) The proposed use will not interfere with or detract from the teaching, research 
and public service missions of the institution, or the use of the facilities by 
organizations associated with the institution; 

( c) The institution has appropriate facilities available for the proposed use; 
(d) The person or organization has complied with institutional procedures ... 

Section UWS 21.04(1), Wis. Admin. Code. 

University Policies 
UW-Madison has several institutional procedures that address this subject, they are discussed in 
turn. 

Faculty Legislation 11-900 
First, the Faculty Senate has a passed legislation currently codified at Section II-900. Section 6 
of that Policy addresses the use of the University facilities "by political parties or candidates for 
public office". Section 6 states, in relevant part: 

Leaders of political parties and candidates for public office may hold public 
meetings on each campus, if facilities are available, and subject to necessary 
routine procedures administered by the Chancellor or his or her designee. During 
any election campaign, a University auditorium may be made available for one 
public meeting on behalf of each recognized candidate for public office. In an 
election year, each political party may make use of a University auditorium for 
one public meeting on behalf of its candidates for national office, and one public 
meeting on behalf of its candidates for statewide office. State conventions of 
recognized political parties may also use University facilities. 

In essence, this Policy contemplates that each recognized candidate for public office may use a 
University facility for a single public meeting during any election campaign. In addition, each 
political party may use a University facility for one public meeting for its candidates for national 
office and one public meeting for its candidates for state office in a general election year. 

Facilities Use Policy P-6 
Additionally, a Facilities Use Policy ofUW -Madison (P-6) also addresses the use of campus 
facilities for political purposes. Section 2 of Policy P-6 addresses the use of University facilities 
by student organizations. That section says, in relevant part: 

Student organizations may use University facilities only for events that are 
primarily for students, faculty and staff. Student groups may invite candidates for 
public office to speak in University facilities with no limit on the number of 
appearances by candidate. All publicity for such events much state that 
attendance is limited to students, faculty and staff and that the events are not open 
to the public. 



(Emphasis in original). Section 2 of Policy P-6, therefore, addresses the use of facilities by 
student groups and places no limit on the number of appearances by candidates for public office, 
provided, however, that any marketing for such an event must indicate that attendance is limited 
to students, faculty and staff(not the public). 

Section 5 of Policy P-6 addresses the use of University facilities by political parties and 
candidates for public office. This Section states, in relevant part: 

Leaders of political parties and candidates for public office may hold public 
meetings on campus, if facilities are available, and subject to necessary routine 
procedures established by the Chancellor or his/her designee. 

During an election campaign, such as the primary or general election, each 
recognized candidate for public office may hold one public meeting at a 
University auditorium. In addition, each political party may hold one public 
meeting at a University auditorium on behalf of its candidates for national office 
and one public meeting on behalf of its candidates for statewide office. 

State conventions of recognized political parties may also use University 
facilities. 

Under Section 5, a recognized candidate for public office may hold one public meeting at a 
University facility during an election campaign. Further, each political party may hold one 
public meeting at a University facility for its candidates for national office and for one public 
meeting for its candidates for state office. 

Athletic Board Facilities Use Policy P-9 and Use of Bascom Hill 
In addition to these two policies, two other policies are also relevant. The first, a Facilities Use 
Policy of the Athletic Board (Policy P-9) governs the use of facilities of the Athletic Depaiiment. 
This policy notes that while "facilities of the Athletic Department are primarily for the 
competition, practice, training and support service needs of the teams and student athletes of the 
Division of Intercollegiate Athletics", other departments, registered student organizations and 
non-university organizations may use Athletic Department facilities if such an event is (a) 
sponsored by a University department or program or (b) held at the invitation of the Division of 
Intercollegiate Athletics or the Chancellor. (Policy P-9, Sections 1, 2). Any such use is also 
governed by Facilities Use Policy P-1, which outlines procedures governing use of University 
facilities. Facilities Use Policy P-1 notes that the use of University facilities and grounds for a 
"political purpose" is subject to Facilities Use Policy P-6. (Facilities Use Policy P-1, Section 
(II)(E)(8)). 

Finally, given its prominence on the campus, there is a Facilities Use Guideline governing use of 
Bascom Hill. That Guideline (G-2), notes that: 

Use of the lower third of Bascom Hill can only be reserved for the installation of 
banners, signs, balloons, displays, etc. by registered student organizations and 
other University agencies, so long as the banners, signs, etc. are not used to 



support candidates in municipal, county, state or national elections. Areas for 
display of such political materials as well as for other scheduled events should 
happen on the Library Mall ... or the State Street Mall. 

Analysis & Conclusions 
The gist of these policies is that registered student organizations may invite an unlimited number 
of candidates to appear and speak in University facilities (subject to availability). However, any 
publicity for such events must indicate that attendance is limited to students, faculty and staff 
( and not open to the public). 

Subject to institutional procedures and facility availability, candidates for public office and 
political parties may reserve University facilities for public meetings. During a general election 
year, a political party which desires to use a University facility is limited to one public meeting 
for its candidates for national office and one public meeting for its candidates for statewide 
office. 

Finally, a recognized candidate for public office who desires to use a University facility is 
limited to one public meeting during an election campaign. In our view, a person becomes a 
recognized candidate when the candidate qualifies for access to the election ballot. Under 
Wisconsin law, this occurs when the candidate qualifies for nomination for a public office. A 
candidate typically qualifies after the candidate has filed ( a) a declaration of candidacy and (b) 
nomination papers, and is determined by the appropriate election authority to qualify for a 
primary election ballot position. See Wis. Stat. Section 8.10, 8.15, 8. 2 l. Further, an election 
campaign begins, in our view, once the candidate similarly qualifies for access to the election 
ballot (that is, after a declaration of candidacy and nomination papers are filed and the election 
authority determines the candidate qualifies for a ballot position). 

i For non-partisan Spring Elections, the date by which a declaration of candidacy and nomination papers for an 
office must be filed is on or near the first Tuesday in January preceding the Spring Election. For partisan Fall 
Elections, that date will be on or near June 1st preceding the Fall Election. 


